ποιοι είμαστε…

Η Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι ιδιωτική σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ιδρύθηκε το 2005 για να παρέχει εξειδικευμένες σπουδές στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες στην Κύπρο και προετοιμασία portfolio για εισδοχή των φοιτητών σε σχολές καλών και εφαρμοσμένων τεχνών και πανεπιστήμια τέχνης του εξωτερικού.

Παράλληλα από το 2005 με την καθοδήγηση και προσανατολισμό της σχολής Αιγαία, λειτουργεί και το ομώνυμο Ινστιτούτο Καλών, Εφαρμοσμένων και Παραστατικών Τεχνών “Αιγαία”, που προσφέρει εξειδικευμένα μαθήματα και εξετάσεις τέχνης και θεάτρου για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα, δίνοντας σε μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη, κλιμακωτή και συνεχόμενη εκπαίδευση και ενασχόληση με τις τέχνες και το θέατρο.

Το Θέατρο “Αιγαία”, μετά την έναρξη λειτουργίας του το 2005, εμπλουτίζει το φάσμα των δραστηριοτήτων της σχολής σε ακαδημαϊκό επίπεδο, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο και στη δημιουργία ποιοτικού θεατρικού και εικαστικού πολιτισμού στην Κυπριακή κοινωνία.

αναγνώριση

Η Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, είναι η μόνη σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών εγγεγραμμένη στο μητρώο ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον η σχολή είναι αναγνωρισμένη από το EDEXCEL του Ηνωμένου Βασιλείου ως κέντρο διδασκαλίας και παροχής εξετάσεων καθώς και εγκεκριμένο κέντρο από τον οργανισμό UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το θέατρο Αιγαία είναι αναγνωρισμένο από το London Academy of Music and Dramatic Arts (LAMDA), σαν κέντρο διδασκαλίας, οργάνωσης και υλοποίησης όλων των εξετάσεων που αφορούν τη θεματική ενότητα “performing arts”.

εκπαιδευτικό προσωπικό

Η ομάδα των καθηγητών και δασκάλων των προγραμμάτων της Σχολής Αιγαία αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες, σχεδιαστές, ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και εκπαιδευτικούς στους τομείς των καλών, εφαρμοσμένων και παραστατικών τεχνών, οι οποίοι προσφέρουν ευρύτατη γκάμα γνώσεων, ερεθίσματα και εμπειρίες στους σπουδαστές και μαθητές, στα πλαίσια του εξαιρετικού πνεύματος διαπαιδαγώγησης και της μοναδικής εκπαιδευτικής κουλτούρας, που χαρακτηρίζουν μοναδικά και αποκλειστικά την Αιγαία.

το κτίριο

Η Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, από το Μάιο 2007 στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1922 που βρίσκεται στην περιοχή ειδικού χαρακτήρα στο κέντρο των Αγίων Ομολογητών, κοντά στο κέντρο της Λευκωσίας. Το κτίριο το οποίο συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, έχει ανακαινιστεί και επεκταθεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί ως Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών και προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων εργαστηρίων, χώρων στούντιο, βιβλιοθήκη τέχνης, κατάστημα τέχνης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκθεσιακούς χώρους, γραφεία καθηγητών και όλες τις διευκολύνσεις για φοιτητές με ειδικές ανάγκες.

εργαστήρια

Η φιλοσοφία της γνώσης μέσα από την εργαστηριακή μάθηση (studio based learning), για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιβάλει τη λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηριών σε κάθε σύγχρονη σχολή για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των φοιτητών και μαθητών. Στη σχολή Αιγαία λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σχεδιασμού μόδας και υφασμάτων, κεραμικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ζωγραφικής, σκοτεινός θάλαμος και χώροι στούντιο, Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να μπορούν να επωφελούνται από τη λειτουργία τέτοιων χώρων, και να εκπαιδεύονται στη χρήση τους μέσα από τις διάφορες εργασίες με τις οποίες θα ασχολούνται ολόχρονα, δοκιμάζοντας καινούργιες τεχνικές και εμπειρίες. Γι’ αυτό και η χρήση των εργαστηρίων της σχολής δεν είναι προνόμιο μόνο των σπουδαστών της Αιγαία, αλλά και των μαθητών όλων των ηλικιών που φοιτούν κοντά μας.

χώροι έρευνας & μελέτης

Η έρευνα στην τέχνη έχει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί τον πυρήνα και την ουσία ενός άρτιου εικαστικού αποτελέσματος. Μέσα από την σωστή έρευνα κάποιος μπορεί να διευρύνει την ακαδημαϊκή του γνώση, να μελετήσει σε βάθος ότι τον ενδιαφέρει και να ανακαλύψει καινούργια θέματα και θεωρίες. Οι μαθητές προτρέπονται να χρησιμοποιούν τους χώρους και το υλικό της βιβλιοθήκης και της αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών για την έρευνα τους χρησιμοποιώντας όλα τα προσφερόμενα μέσα για παράδειγμα βιβλία, περιοδικά, πολυμέσα και το διαδίκτυο.

Στη σχολή «Αιγαία» αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να παρέχουμε στους φοιτητές μας όλες τα μέσα για τη διευκόλυνση της φοίτησης τους και επίσης προωθώντας τη σε βάθος γνώση παρέχουμε, στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου της σχολής, βιβλιοθήκη και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης στο χώρο της βιβλιοθήκης λειτουργεί κατάστημα τέχνης με όλα τα απαραίτητα υλικά για τους φοιτητές και μαθητές της σχολής.

Στη βιβλιοθήκη της Σχολής «Αιγαία» κάποιος μπορεί να βρει περισσότερα από 2000 βιβλία, περιοδικά και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διεξάγει μια ολοκληρωμένη έρευνα. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται τόσο σε αριθμό όσο και σε εύρος θεματολογίου. Στόχος μας είναι να ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στους κλάδους των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και να παρέχουμε στους φοιτητές μας όλα τα μέσα για να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε σύγχρονη εικαστική έρευνα.

Η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της σχολής «Αιγαία» είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για γενική χρήση, έρευνα και για πιο εξειδικευμένες σχεδιαστικές αποστολές. Όλοι οι υπολογιστές έχουν εγκατεστημένο σχεδιαστικό λογισμικό στο οποίο, οι φοιτητές και μαθητές, μπορούν να εκπαιδευτούν και να το χρησιμοποιήσουν για τα διάφορα project τους. Επίσης λειτουργεί μαυρόασπρο και έγχρωμο workstation με το οποίο οι φοιτητές μπορούν να σαρώσουν, να τυπώσουν και να φωτοτυπήσουν. Τέλος παρέχεται δωρεάν διαδικτυακή κάλυψη σε όλους τους χώρους της σχολής.

εκθεσιακός χώρος

Η γκαλερύ βρίσκεται στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος ολόχρονα με έργα των καθηγητών της σχολής τα οποία διατίθενται προς πώληση. Επίσης λειτουργεί και ως ένα σύγχρονο κατάστημα τέχνης και design, φιλοξενώντας νέους καλλιτέχνες των οποίων θα μπορείτε να βρείτε δημιουργίες όπως εικαστικά αντικείμενα, στολίδια, μικρούς πίνακες, χαρακτικά, φωτογραφίες, κάρτες, πήλινα γούρια, κοσμήματα, γλυπτά κλπ. Το κατάστημα είναι ανοικτό τις ώρες λειτουργίας της σχολής.

θεατρικός χώρος

Ο θεατρικός χώρος “Αιγαία” – αρμονικά ενσωματωμένος στη Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών “Αιγαία” – έχει κύρια χαρακτηριστικά σχεδιασμού την πολυμορφικότητα και την ευελιξία στη διαμόρφωση και τη διάταξη των θέσεων και της σκηνής. Είναι εξοπλισμένος με τον απαραίτητο θεατρικό εξοπλισμό (φως – ήχο – εικόνα) και σε κανονική διαμόρφωση φιλοξενεί 70 περίπου θεατές. Τα στοιχεία αυτά του παρέχουν μοναδικές δυνατότητες αναδιάταξης και αλλαγής διαρρύθμισης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης, έτσι ώστε ο χώρος να είναι ιδανικός για ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, πρόβες θεατρικών παραγωγών, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες ποίησης, παρουσιάσεις, εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, κλπ.

αρχαιολογικός χώρος

Ο αρχαίος τάφος ελληνιστικής περιόδου – 400 π.Χ. – που έχει ανεβρεθεί και διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις της σχολής, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τα γερά θεμέλια που η ελληνική παράδοση τόσο γενναιόδωρα πρόσφερε στη Σχολή για να εκπληρώσει την αποστολή της.