Δημιουργική εκπαίδευση για ενήλικες

‘Art washes away from the soul the dust of everyday life’  – Pablo Picasso

Η σχολή Αιγαία, προσφέρει προγράμματα εικαστικών τεχνών και θεάτρου σε άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδου, που έχουν την πρόθεση να εξερευνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να εκφραστούν δημιουργώντας έργα τέχνης με διάφορα υλικά και τεχνικές.

Η εκπαιδευτική ενασχόληση με τις τέχνες επιπρόσθετα της δημιουργίας έργων τέχνης προσφέρει εξίσου συναισθηματική αποφόρτιση και χαλάρωση. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι μια συνειδητή διαδικασία που δίνει συγκεκριμένη μορφή σε συναισθήματα όπως άγχος και στρες διοχετεύοντας τα δημιουργικά, σε έργα τέχνης και συνεπώς, μέσω πρακτικής προσωπικής εξωτερίκευσης βοηθά τους συμμετέχοντες να ξεφύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας.

Η εκπαίδευση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από την εξελισσόμενη καλλιέργεια, την επαφή, την εμπειρία και την εξοικείωση, τόσο με τις παραδοσιακές όσο και με τις πιο σύγχρονες μορφές τέχνης, βοηθά στην επίτευξη του στόχου αυτού. Οι εικαστικές τέχνες και το θέατρο, προσεγγίζονται άλλοτε θεματικά και άλλοτε διαθεματικά, χωρίς όρια και στεγανά, εισάγοντας τον διάλογο μεταξύ τους.

Η σχολή Αιγαία, με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της και κυρίως με τα εκπαιδευτικά της προγράμματα όλων των βαθμίδων και επιπέδων – συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων που απευθύνονται στους ενήλικες – είναι πρωτοπόρα και συμβάλλει στη συνεχή διαμόρφωση ενός σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού στην Κύπρο. Και οι μαθητές μας, αποτελούν το σημαντικότερο μέσο αυτού του ταξιδιού, ως οι αγγελιαφόροι της σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας και παιδείας που χαρακτηρίζει μοναδικά τη σχολή μας.

Γενικό πρόγραμμα τέχνης

Δημιουργικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωριμία με υλικά, μεθόδους, τεχνικές, μέσα όπως:

 • ζωγραφική & σχέδιο
 • χαρακτική
 • χειροτεχνίες με διάφορα υλικά
 • γλυπτική
 • κεραμική
 • χειροτεχνία με υφάσματα
 • κατασκευή κούκλας και τρισδιάστατων αντικειμένων
 • ψηφιακή τέχνη
 • textiles (δημιουργία εικόνων με υφάσματα, κλωστές, ράψιμο, κέντημα)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Ένα δημιουργικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωριμία με υλικά, τεχνικές και διάφορα μέσα δημιουργίας έργων τέχνης. Η διδασκαλία γίνεται μέσα από τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του design και των καλών τεχνών.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΙΑ

ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & DESIGN

 • ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: ζωγραφική πορτραίτου, ανθρώπινης φιγούρας, χώρου, αντικειμένων
 • ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ: τέχνη του δρόμου, γκράφιτι, τοιχογραφίες
 • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: σχεδιασμός εξωτερικού και εσωτερικού χώρου και τοπίου
 • ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: γραφιστική, ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας
 • ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: κινούμενο σχέδιο, φιλμ, ψηφιακή τέχνη
 • ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: γλυπτική, χειροτεχνία, κεραμική
 • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ: Σχεδιασμός για το θέατρο και για διάφορες εκδηλώσεις
 • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ: σχεδιασμός και δημιουργία μόδας, styling & πατρόν
 • ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ DESIGN: σχεδιασμός προϊόντων, επίπλων, αντικειμένων και σχεδιασμός κοσμημάτων
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ψηφιακή και αναλογική φωτογραφία, σκοτεινός θάλαμος, ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας,
 • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ: δημιουργικός χειρισμός υφασμάτων και δημιουργία έργων τέχνης με μαλακά υλικά
 • ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ: ξυλογραφία, λινογραφία, κολλαγραφία, οξυγραφία (μη τοξική τεχνική), μεταξοτυπία, βιβλιοδεσία
 • ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ: διακοσμητική δισδιάστατη και τρισδιάστατη τέχνη με διάφορα υλικά
 • ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: περφόρμανς και υποκριτική
 • ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Φοίτηση για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιο επίσημο πιστοποιητικό ή δίπλωμα στις εικαστικές τέχνες.

H Σχολή Αιγαία είναι είναι αναγνωρισμένη και εγγεγραμμένη από το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου όπως επίσης και αναγνωρισμένο Κέντρο Pearson, για τη διδασκαλία, την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων και των εξετάσεων συμπεριλαμβανομένου και των προγραμμάτων BTEC σε εξειδικεύσεις όπως:

FINE ART, FASHION DESIGN, TEXTILE DESIGN, PHOTOGRAPHY

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εισαγωγές, γνωριμία και εξειδικευμένες εργασίες στις παραπάνω εξειδικεύσεις των καλών τεχνών και του design. Το αποτέλεσμα των σπουδών απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ολόκληρου του προγράμματος. Ο χρόνος που χρειάζεται να ολοκληρωθεί κάθε πρόγραμμα είναι ανάλογος με το χρόνο που διαθέτει ο κάθε φοιτητής.

Η ικανοποίηση της μάθησης μιας νέας δημιουργικής ικανότητας, είναι τόσο πολύτιμη για ένα άτομο, όσο και η τέχνη για τον πολιτισμό μιας κοινωνίας.

Οι σύντομες σειρές εξειδικευμένων μαθημάτων, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και προσφέρουν τη δυνατότητα της εξερεύνησης των ικανοτήτων και της εξέλιξης της δημιουργικότητας στον υπέρτατο βαθμό – με την υποδομή, την υποστήριξη και κατεύθυνση της εξειδικευμένης σχολής καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία. Από την ενασχόληση με μια δημιουργική ικανότητα, για την απόκτηση πρακτικών ικανοτήτων ή ακόμα και τη διαμόρφωση της βάσης για νέα καριέρα, προσφέρουμε τα κατάλληλα προγράμματα στις εικαστικές τέχνες, το design, τα media και υποκριτική, για την πραγματοποίηση των στόχων του κάθε μαθητή.

Τα μαθήματα προγραμματίζονται σε κατάλληλες ώρες και ημέρες, ακόμα και Σάββατο, προσμετρώντας τις ιδιαιτερότητες των υποχρεώσεων κάθε εργαζόμενου και  γονέα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ενθουσιασμός και πάθος και η σχολή Αιγαία, με την ομάδα των κορυφαίων επαγγελματιών της, δίνει περιεχόμενο στους στόχους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΕΣ

Στα ακόλουθα θέματα: In the subjects below:

Art, Craft and Design

Fine Art

Three-Dimensional Design

Fashion & Textile Design

Photography 

Graphic Communication (graphic arts, illustration, animation)

 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ KAI ΝΕΟΥΣ

Στο θέατρο Αιγαία παίζουμε θέατρο για να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια και τη φαντασία μας. Για να αναπτύξουμε τα εκφραστικά μας μέσα, να “ξεμπλοκάρουμε” το σώμα μας και τη φωνή μας, να απελευθερωθούμε από κάθε είδους καλούπια. Γιατί μας δίνει την ευκαιρία να μπούμε σε άλλους κόσμους, να μεταμορφωθούμε, να βιώσουμε διαφορετικές καταστάσεις, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, διλήμματα και πάθη και να τα ξορκίσουμε. Για να κάνουμε καινούριους φίλους και να προσπαθήσουμε μαζί να πετύχουμε ωραίους στόχους. Γιατί αγαπάμε το ωραίο και την τέχνη, και το θέατρο συμπεριλαμβάνει όλες τις τέχνες. Για να επικοινωνήσουμε μηνύματα, να συγκινήσουμε, να ψυχαγωγήσουμε, να διασκεδάσουμε.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και νέους όλων των ηλικιών και επιπέδου, με εμπειρίες ή και όχι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 1-2 συναντήσεις την εβδομάδα, στις οποίες διδάσκονται μεταξύ άλλων: Υποκριτική, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, Κινησιολογία, ρυθμός, αγωγή του λόγου, θεατρικό τραγούδι. 

Προετοιμασία εξετάσεων θεάτρου με γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων στην Αγγλική. 

H Σχολή Αιγαία είναι αναγνωρισμένο Κέντρο LAMDA, για τη διδασκαλία, την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων και εξετάσεων.

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις προσφέρεται χωρίς επιπλέον κόστος στα δίδακτρα. 

Επιλογή θεμάτων για εξετάσεις:

 • Acting
 • Devised Performance
 • Speaking Of Verse & Prose
 • Mime
 • Musical Theatre
 • Public Speaking

Πρoγράμματα ζωγραφικής και σχεδίου με διάφορα υλικά, τεχνοτροπίες και μέσα.

Δημιουργικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωριμία με υλικά, τεχνικές και διάφορα μέσα δημιουργίας ζωγραφικών έργων τέχνης.

Ελάτε να μάθετε κάτι νέο, να γνωριστείτε με άλλα δημιουργικά άτομα και να πάρετε μαζί σας αυθεντικά έργα τέχνης τα οποία δημιουργήσατε εσείς και για τα οποία μπορείτε να είστε περήφανοι! Τα εξειδικευμένα μας προγράμματα και εργαστήρια δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να βιώσουν διαφορετικές μορφές τέχνης, μέσα και τεχνοτροπίες. Οι δάσκαλοι/καλλιτέχνες μας είναι έμπειροι και μπορούν να σας εμπνεύσουν δημιουργικά. Θα μοιραστούν μαζί σας εμπειρίες και γνώσεις και θα έχετε την ευκαιρία δημιουργικής εκπαίδευσης μέσα στo ζεστό, φιλικό και μοναδικό καλλιτεχνικό περιβάλλον της σχολής Αιγαία.

 • Σχέδιο και σκίτσο με μολύβια, στυλό και γενικά όλα τα υλικά ζωγραφικής, μαυρόασπρα και με χρώμα. Επικεντρώνεται στις βασικές αρχές (γραμμή, σχήμα, αξία, προοπτική, υφή) και τεχνικές και στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.
 • Ακουαρέλλες

Ελάτε να δημιουργήσετε με ακουαρέλα! Σε αυτό το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες  μαθαίνουν τις διάφορες τεχνικές της ακουαρέλας, τη δημιουργία χρωμάτων, τις διαφάνειες και ότι άλλο χρειάζεται για τη δημιουργία ζωγραφικών έργων με ακουαρέλες.

Είναι το ιδανικό πρόγραμμα για την απόκτηση ή βελτίωση των δεξιοτήτων και τεχνικών στη χρήση ακουαρέλλας ή την ανανέωση του ενδιαφέροντος για δημιουργία και τέχνη

 • Ζωγραφική με Λάδι ή Ακρυλικά

Επιλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει και δημιουργήστε τον δικό σας πίνακα ζωγραφικής με λαδομπογιές ή ακρυλικά!

Και τα δύο είναι πολύ δημοφιλή μέσα που χρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ζωραφικών έργων τέχνης. Οι έμπειροι δάσκαλοι /καλλιτέχνες μας θα σας καθοδηγήσουν και θα σας διδάξουν σύνθεση, δημιουργία χρωμάτων, τεχνικές πινελιών, στρώματα και ότι άλλο χρειάζεται για τη δημιουργία ενός πίνακα ζωγραφικής. Το πρόγραμμα  είναι ιδανικό τόσο για αρχάριους μαθητές όσο και έμπειρους ζωγράφους που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αναβαθμίσουν τα έργα τους στο επόμενο επίπεδο.

Προγράμματα Χαρακτικής

Τα προγράμματα Χαρακτικής της Σχολής Αιγαία απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων. Τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τη χαρακτική για πρώτη φορά, θα ξεκινήσουν με εισαγωγή στις βασικές της αρχές και στις τεχνικές χάραξης και εκτύπωσης. Θα αποκτήσουν τις βάσεις χαράζοντας και τυπώνοντας ασπρόμαυρα και έγχρωμα χαρακτικά και θα πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες. Η χαρά και οι εμπειρίες που προσφέρουν τα πολλαπλά τυπώματα, σε διάφορα χαρτιά και επιφάνειες, η ιδιαίτερη υφή και το ελαφρύ ανάγλυφο της εκτύπωσης δίνει στο κάθε χαρακτικό έργο ξεχωριστή σημασία και αξία.

Στόχος η γνώση και η εμπειρία γύρω από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές της χαρακτικής όπως επίσης και η ευκαιρία για πειραματισμό με σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικής τεχνοτροπίας και δουλειάς μέσω της εφαρμογής των τεχνικών, διευρύνοντας έτσι την προσωπική καλλιτεχνική ταυτότητα.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις πιο κάτω τεχνικές:

Ξυλογραφία / Λινογραφία / Κολλαγραφία / Οξυγραφία (μη τοξική τεχνική) / Μεταξοτυπία / Βιβλιοδεσία / Τυπώματα μικτής τεχνικής

Προγράμματα Κεραμικής

Τα προγράμματα Κεραμικής της Σχολής Αιγαία απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων. Σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εκ νέου την αίσθηση που δημιουργεί το χειροποίητο αντικείμενο! Να πιάσουν με τα χέρια τον πηλό και να δημιουργήσουν χρηστικά ή/και διακοσμητικά αντικείμενα τα οποία θα μπορέσουν μετά να πάρουν στο σπίτι τους. Τα χειροποίητα κεραμικά αντικείμενα είναι έργα τέχνης από το πιο απλό υλικό που μπορεί να φανταστεί κανείς. Δημιουργίες από το τίποτα, από μια άμορφη μάζα πηλού, που σταδιακά μεταμορφώνεται με τα ίδια τους τα χέρια σε κάτι μοναδικό. Πολλά μπορεί κανείς να πει για την κεραμική τέχνη, τις τεχνοτροπίες της, τις διάφορες μορφές της και τα παρακλάδια της, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει πιο αποτελεσματικά την «μαγεία» της, όσο αυτή ακριβώς η αίσθηση: 

H χαρά του να «δημιουργείς» κάτι, να το πλάθεις με τα ίδια σου τα χέρια από το μηδέν. 
Αν σας έχει λείψει αυτή η αίσθηση, ίσως ήρθε η ώρα να το ρίξετε κι εσείς στην δημιουργία αντικειμένων με πηλό. 

Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την κεραμική θα καθοδηγηθούν στην αρχή ώστε να μάθουν τις βασικές τεχνικές κατασκευής, με στόχο ο καθένας να μπορεί να προχωρήσει με τον δικό του ρυθμό, τις δεξιότητες και την αισθητική, και να εξελίσσεται αυτόνομα. Στα προγράμματα περιλαμβάνεται το ψήσιμο και υάλωμα των αντικειμένων που θα δημιουργηθούν.

FASHION & TEXTILES

FASHION PORTFOLIO: FASHION DESIGN / Πορτφόλιο Μόδας: Σχεδιασμός Μόδας
Θα δοθεί έμφαση στη σχεδιαστική πορεία της εργασίας για τη δημιουργία ενός fashion portfolio για άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν αιτήσεις σε πανεπιστήμια και σχολές για σπουδές στον κλάδο, αλλά και για άτομα που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τεχνικές εικονογράφησης μόδας.


TEXTILES PORTFOLIO: TEXTILE DESIGN / Πορτφόλιο Σχεδιασμού Υφασμάτων
Θα δοθεί έμφαση στoν πειραματισμό με διάφορες τεχνικές για τη δημιουργία ενός textiles portfolio για άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν αιτήσεις σε πανεπιστήμια και σχολές για σπουδές στον κλάδο, αλλά και για άτομα που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις ανάλογες τεχνικές.


PATTERNMAKING: DRAFTING BASIC BLOCKS FOR BEGINNERS / Δημιουργία βασικού πατρόν για αρχάριους
Πρακτικά μαθήματα δημιουργίας βασικών πατρόν φούστας, παντελονιού, πουκαμίσου και προσαρμογής σε προσωπικές μετρήσεις καθώς και κατασκευής των ανάλογων ενδυμάτων.


CREATIVE PATTERN CUTTING AND STYLING / Τεχνικές δημιουργικού πατρόν και styling
Οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν να δημιουργούν με την τεχνική του ελεύθερου τρισδιάστατου πειραματισμού στην κούκλα με (draping) χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία styling και να επιτυγχάνουν ένα γρήγορο τελειοποιημένο αποτέλεσμα.


SEWING TECHNIQUES AND FABRIC MANIPULATION / Τεχνικές ραπτικής και χειρισμού υφασμάτων
Πρακτικά μαθήματα ραπτικής με έμφαση στις διάφορες ιδιότητες των υφασμάτων και τους τρόπους χειρισμού τους μέσα από διάφορες τεχνικές.


HISTORY OF FASHION, STYLING AND PHOTOGRAPHY / Ιστορία της μόδας, styling και φωτογραφία
Σε αυτά τα μαθήματα ο στόχος είναι να εμπνευστούν οι μαθητές από την ιστορία της μόδας για να δημιουργήσουν και να φωτογραφίσουν διάφορα looks για ένα φωτογραφικό πορτφόλιο.

Tα μαθήματα φωτογραφίας απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να μάθουν τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, να χειρίζονται την φωτογραφική τους μηχανή, να δημιουργούν εικόνες ρεαλιστικές, αφαιρετικές ή σκηνοθετημένες. Τα μαθήματα είναι κυρίως πρακτικά και οι μαθητές διδάσκονται μεταξύ άλλων τη χρήση SLR φωτογραφικής, digital, έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία, επεξεργασία και εμφάνιση σε σκοτεινό θάλαμο όπως επίσης και ιστορία της φωτογραφίας.

 • Την ομάδα βασικού επιπέδου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι θέλουν να μάθουν τις βασικές αρχές φωτογραφίας, να χειρίζονται την φωτογραφική τους μηχανή και να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες.
 • Την ομάδα προχωρημένου επιπέδου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι γνωρίζουν τις βασικές αρχές φωτογραφίας και θέλουν να εργαστούν δημιουργικά, θεματολογικά όπως και να εξελίξουν την οπτική τους ματιά.

σκοπός των μαθημάτων φωτογραφίας

Σκοπός των μαθημάτων είναι, πέρα από τη βασική τεχνική κατάρτιση, οι μαθητές να αγαπήσουν τη φωτογραφία και να εκφραστούν προσωπικά μέσα από αυτήν. Στο τέλος των μαθημάτων παρουσιάζεται η δουλειά των μαθητών στην ετήσια έκθεση της σχολής Αιγαία που γίνεται κάθε Ιούνιο. Κατά την διάρκεια του έτους, η ομάδα επισκέπτεται εκθέσεις φωτογραφίας, εργάζεται, ολοκληρώνει και συζητά διάφορα projects όπως επίσης και φωτογραφικές εξορμήσεις. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο αυτό είναι οι μαθητές να έχουν τη δική τους SLR φωτογραφική μηχανή.

ενδιαφέρομαι / I'm interested

Παρακαλώ στείλτε μου περισσότερες λεπτομέρειες. / Please send me more information.Επιθυμώ να εγγραφώ. / I want to register.