έκθεση παιδικής τέχνης 2020

chexh2020«Η ζωγραφική δεν εφευρέθηκε για να διακοσμεί τις κατοικίες αλλά είναι περισσότερο ένα όπλο»

Πάμπλο Πικάσσο

Ο πλανήτης κινδυνεύει και πρέπει να τον σώσουμε. Τα όπλα μας είναι η τέχνη και ο πολιτισμός. Πώς άλλωστε να διδάξεις καλύτερα την οικολογική συνείδηση αν όχι μέσω των χρωμάτων και των σχημάτων; Άλλωστε, είναι θέμα αισθητικής.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τις ζωγραφιές των παιδιών σας; Ένας ήλιος φωτεινός, ψηλά και καταπράσινα δέντρα, χρωματιστά λουλούδια. Ένα περιβάλλον αγνό, χρωματιστό και χαρούμενο. Όπως θα έπρεπε, άλλωστε, να είναι.  Ίσως θέλουν κάτι να μας πουν. Μέσα από τα έργα τους φαίνεται πάντα η τελειότητα της φύσης. Μια φύση που άλλοτε ευημερεί και άλλοτε κινδυνεύει από εμάς τους ίδιους. Ίσως επειδή συχνά ξεχνάμε ότι είμαστε ΦΥΣΗ. Η φύση δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς. Έτσι, όταν λέμε ότι έχουμε χάσει τη σχέση μας με τη φύση, έχουμε χάσει τη σύνδεσή μας με τον εαυτό μας (Andy Goldsworthy).

Φέτος, λοιπόν, οι μαθητές των παιδικών τμημάτων της σχολής Αιγαία θέλουν να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδησή μας μέσω των έργων τους κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν, περνώντας μέσα από το παρόν και καταλήγοντας στο πως φαντάζονται έναν ιδανικό μελλοντικό κόσμο. Εξερευνώντας την ιστορία του πλανήτη και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ανθρώπου σε αυτόν, τα παιδιά προτείνουν, μέσω της τέχνης, τις δικές τους λύσεις και μας προτρέπουν να κάνουμε όλοι μια συλλογική προσπάθεια για να αγαπάμε την φύση χωρίς να την καταστρέφουμε.

 

 

Share: